Πλατφόρμα Δόνησης

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της “ολικής εκγύμνασης με δόνηση”

Η ολική σωματική δόνηση είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος γυμναστικής που επιφέρει πλήθος ευεργετικών προσαρμογών σε ελάχιστο χρόνο. Η αναλογία είναι περίπου 1:7 δηλαδή περίπου 12 λεπτά γυμναστικής με δόνηση ισοδυναμούν με μιάμιση ώρα συμβατικής γυμναστικής. Η μέθοδος επινοήθηκε για την αποκατάσταση του μυϊκού και οστίτη ιστού των αστροναυτών.

Μερικές από τις βασικές προσαρμογές που απολαμβάνει ο ασκούμενοσ όσον αφορά τα διάφορα συστήματα του σώματος είναι:

Πλατφόρμα Δόνησης – Koukaki Fitness Club

Μυϊκό σύστημα: Έχουμε μια υπερενεργοποίηση των μυών (200%-300%) λόγω της συστολικής αντίδρασης που οφείλεται στην δύναμη της δόνησης. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχουμε μέγιστη παραγωγή έργου και από τις λευκές και από τις ερυθρές μυϊκές ίνες. Και επιπλέον έχουμε το εκπληκτικό πλεονέκτημα της ταχύτατης αποστολής του νευρικού ερεθίσματος, από τον εγκέφαλο στους μυς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δόνηση ερεθίζει τους νευρώνες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (με αποτέλεσμα την άμεση αποστολή του νευρικού ερεθίσματος) και κατ’επέκταση την αποτελεσματικότερη απόδοση του μυός. Ακριβώς λόγω αυτής της διαδικασίας, οι αρθρώσεις και οι τένοντες δέχονται σημαντικά λιγότερη επιβάρυνση. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της πίεσης του αρθρικού υγρού, το οποίο βρίσκεται στον αρθρικό θήλακα, συντελούν στην ενδυνάμωση και αποκατάσταση σε περιπτώσεις τραυματισμού της αρθρικής περιοχής. Η δόνηση σαν ερέθισμα, δημιουργεί φοβερή υπεραιμία, με αποτέλεσμα την αιμάτωση όλων των ιστών του σώματος.

Πλατφόρμα Δόνησης – Koukaki Fitness Club

Οστά: Η τονική δονητική αντίδραση ενεργοποιεί τους οστεοβλάστες, με αποτέλεσμα την περαγωγή νέου κολλαγόνου και εναπόθεσή του στα οστά. Αυτό σε συνδυασμό με την εναπόθεση περισσότερου ασβεστίου, ενδυναμώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα οστά και θεωρείται η ιδανική μέθοδος εκγύμνασης σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης.

Κυτταρίτιδα: Η γυμναστική με δόνηση ενεργοποιεί το λεμφικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει την απομάκρυνση των τοξινών. Έτσι έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, ακριβώς εξαιτίας της πλούσιας λεμφικής αποχέτευσης.

Μεταβολισμός – Αδυνάτισμα: Με την προπόνηση δόνησης, ενεργοποιείται το 100% των μυϊκών ινών σε αντίθεση με την συμβατική γυμναστική που ενεργοποιεί το 70%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση της καύσης του λίπους και την ταχύτατη αύξηση του μεταβολισμού.

Πλατφόρμα Δόνησης – Koukaki Fitness Club

Ενδοκρινικό Σύστημα: Λόγο της δόνησης που διαπερνά σε βάθος όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος, έχουμε αύξηση σην έκκριση GH (αυξητικής ορμόνης) κατά 460%, αύξηση έκκρισης τεστοστερόνης κατά 7% και μείωση της κορτιζόλης (ορμόνη που “δηλητηριάζει” το σώμα και εκκρίνεται σε καταστάσεις καταβολισμού και stress) κατά 32%.

Ψυχολογικές Προσαρμογές: Με την προπόνηση δόνησης αυξάνεται η έκκριση σεροτονίνης που είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση του ατόμου και βρίσκεται σαν συστατικό σε πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα.